2010. november 29., hétfő

Mézeskalácsrecept az ünnepekre

Tavaly találtam egy remek mézeskalács-receptet, amit nyomban ki is próbáltunk és be is váltotta a hozzá fűzött reményeket. Igaz, hogy rajzolni sokkal jobban szeretem, mint sütni... Míg a "térbeli", ehető változat pillanatok alatt eltűnt az utolsó morzsáig , ezt a "papíralapú", rajzolt mézeskollekciót már évek óta őrizgetem...

Íme, a recept:
Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt (átszitálva)
- 15 dkg porcukor
- 25 dkg vegyes virágméz
- 5 dkg margarin (mi vajjal csináltuk)
- 1-1 púpozott kávéskanálnyi őrölt fahéj és szegfűszeg (vagy mézeskalács fűszerkeverék)
- 4 púpozott kávéskanálnyi szódabikarbóna

A lisztet, a cukrot, a fahéjat, a szegfűszeget és a szódabikarbónát alaposan keverjük össze falapáttal. Ezután a virágmézben olvasszuk fel a vajat. Egy befőttesüvegben a mézet és a vajat állítsuk egy kis lábas vízbe, majd a vizet forraljuk fel és a mézet addig keverjük, amíg a vaj teljesen felolvad benne. A mézet ezután öntsük a fűszerekkel elkevert lisztre, üssünk bele egy tojást és a falapáttal gyúrjuk össze. A tészta inkább lágy legyen, mivel a pihentetés alatt úgyis megkeményedik egy kicsit. A tálat fedjük le és pihentessük a tésztát legalább egy napig. Minél tovább hagyjuk állni, annál szebbre sül majd.

(forrás: Milner Angéla: Mézeskalács, Cser Kiadó, 2002)




6 hozzászólás:

Virág írta...

Nem bírok másra figyelni, amíg nem vagyunk túl a zsiráfon!!

Míra Sarok/Papp Anikó Míra írta...

Én se nagyon!!! :-)))

Dia írta...

Azt gondoltam a receptben lesz elrejtve a zsiráf, gondosan végig olvastam ám. :)

Virág írta...

Akkor nem lehetne h egyeztetjük óráinkat és felteszed a bejegyzést és megnyerem és megnyugszom és tudok tovább odafigyelve olvasgatni??!

Míra Sarok/Papp Anikó Míra írta...

Nagyon eredeti az ötlet!!! :-D

Virág írta...

Erre lekéstem...

Megjegyzés küldése