2011. december 18., vasárnap

Ünnepváró hangulatban

Íme, egy jól bevált mézeskalács-recept:

Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt (átszitálva)
- 15 dkg porcukor
- 25 dkg vegyes virágméz
- 5 dkg margarin (mi vajjal csináltuk)
- 1-1 púpozott kávéskanálnyi őrölt fahéj és szegfűszeg (vagy mézeskalács fűszerkeverék)
- 4 púpozott kávéskanálnyi szódabikarbóna

A lisztet, a cukrot, a fahéjat, a szegfűszeget és a szódabikarbónát alaposan keverjük össze falapáttal. Ezután a virágmézben olvasszuk fel a vajat. Egy befőttesüvegben a mézet és a vajat állítsuk egy kis lábas vízbe, majd a vizet forraljuk fel és a mézet addig keverjük, amíg a vaj teljesen felolvad benne. A mézet ezután öntsük a fűszerekkel elkevert lisztre, üssünk bele egy tojást és a falapáttal gyúrjuk össze. A tészta inkább lágy legyen, mivel a pihentetés alatt úgyis megkeményedik egy kicsit. A tálat fedjük le és pihentessük a tésztát legalább egy napig. Minél tovább hagyjuk állni, annál szebbre sül majd.

(forrás: Milner Angéla: Mézeskalács, Cser Kiadó, 2002)

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése